СЛЕД РЕШЕНИЕ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – УЛИЦА ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА ДИМИ ПАНИЦА 14 май 2019


Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на церемонията на 16 май

Събитие по именуване на улицата пред родния дом на визионера и филантроп Дими Паница ще се проведе на 16 май от 09.30 ч. Решението улицата, разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“, да бъде наречена на името на бележития българин беше взето през април от Столичния общински съвет. Събитието се осъществява с любезното съдействие на Столична община.
На събитието са поканени кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му приятел проф. Минко Балкански. Сред гостите ще бъдат представители на Американския университет в България АУБ, Българското училище за политика „Димитър Паница“, Института за изследване на близкото минало и други институции, основани и вдъхновени от Дими Паница. Водещ на церемонията ще бъде Елена Маринова, член на Настоятелството на АУБ и президент на Мусала Софт.
Същевременно, в Ларгото ще бъде наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, посветена на Дими Паница, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и слабо известни факти: той проучва, а в последствие инициира създаването на „Джуниър Ачийвмънт“ България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето учебно заведение и участието му в Настоятелството, защото той и съпругата му Ивон имат основен принос за създаването на библиотеката на университета, която днес е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се организира благодарение на подкрепата на Столична община и Музея за история на София.