Събития за деня

***
София.
От 10.00 часа в зала „Джеймс Баучер“ на Института „Иван Хаджийски“ адрес: булевард „Джеймс Баучер“ 23 „Галъп интернешънъл“ и clinica.bg организират дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“. Участие в дебата ще вземат д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, г-жа Жени Начева, председател на НС на НЗОК, д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, представители на съсловните организации в здравеопазването, народни представители, експерти и лекари.

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб БТА ще се проведе пресконференция на тема „Чумата в Странджа - ветеринарен и хуманитарен поглед. Процедури и изисквания, регламентирани в Европейските директиви“. Участие в нея ще вземат д-р Пламен Пасков – ветеринарен лекар, Владимир Павлов – организатор на протестите в Шарково, и Иво Чорбов – животновъд.

***
София.
От 18.00 часа пред Паметника на Никола Вапцаров в градината на ул. „Московска“
зад Националната художествена галерия-Двореца ще бъде отбелязана годишнината от разстрела на Антон Иванов, Петър Богданов, Никола Вапцаров, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов.

***
София.
От 18.00 часа в Националният литературен музей Къща-музей „Никола Вапцаров“ – София ще започне поетично четене под наслов: „Не, сега не е за поезия...“, в което участват значими съвременни творци. Поводът е навършването на 76 години от смъртта на поета Никола Вапцаров.

***
София.
От 18.30 часа на парка до Лидл в „Младост“ ще се проведе трети пореден протест срещу застрояването.

***
Благоевград.
От 10.00 часа в театралната зала „Карл Джераси“ в студентски център „Америка за България“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБ, ще бъде открита най-голямата математическа олимпиада за студенти в света.

***
Бургас.
От 10.00 часа в централата на ГЕРБ, намираща се на ул. „Конт Андрованти“ 5 народният представител от ГЕРБ Иван Вълков организира приемна за граждани.

***
Варна.
От 09.00 часа в района на Висшето военноморско училище ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя по случай 76 години от гибелта на Никола Й. Вапцаров.

***
Видин.
От 20.00 часа на сцената на крепост „Баба Вида” ще се състои официално откриване на Фестивал на изкуствата „Дунавски вълни”. От 20.10 часа ще се проведе концерт Симфониета – Видин.

***
Добрич.
От 08.00 часа в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ ще се проведе летен детски център за игри и забавления.

***
Добрич.
От 09.00 часа в Младежки център – Добрич ще се проведе Еко лято 2018 – спортни и занимателни игри, прожекции на филми, посещение на басейн.

***
Добрич.
От 10.30 часа в Художествена галерия – Добрич ще се проведе Лятна работилница за въображение.

***
Добрич.
От 18.30 часа в Огледална зала „Нели „Божкова“ ще се състои Концерт на CAUM - Академичен хор на университета Миньо в Брага, Португалия.

***
Добрич.
От 19.00 часа с дефиле от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“ и официален концерт ще бъде открит XVII Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“.

***
Каварна.
От 11.00 часа пред паметника на Андрей Василев – Амира, на площад „Защитата на Каварна” ще бъдат поднесени венци и цветя повод 141 години от Каварненското въстание.

***
Монтана.
Народният представител от ГЕРБ Ирена Димова организира приемни в село Смоляновци и село Белотинци. С жителите на Смоляновци Димова ще разговаря от 10.00 до 12.30 часа в кметството на селото, а приемната в с. Белотинци ще се проведе от 13.30 до 15.00 часа.

***
Плевен.
От 9.00 часа в Учебния корпус на Медицински университет – Плевен ще се проведе третият последен кандидатстудентски изпит от редовната сесия по биология за бакалавърските специалности.

***
Пловдив.
От 12.30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ – конферентна зала президентът на КНСБ Пламен Димитров ще даде пресконференция.

***
Пловдив.
От 11.30 часа кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие обновената музейна експозиция в къща музей „Христо Г. Данов”.

***
Свищов.
От 10.00 часа в Детски отдел на Градската библиотека ще се проведе Творческа работилница „Работливи ръчички” – изработване на фигурки и предмети от пластилин.