Събития за деня

Кюстендил.
В 10.45 часа пред сградата на Община Кюстендил ще бъде посрещнат президентът Румен Радев, който ще проведе среща с кмета Петър Паунов и с представители на общинското ръководство. От 11.00 часа на площад „Велбъжд“ държавният глава ще участва в тържествената програма, посветена на празника на града.

***
София.
От 10.00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе форум под мотото „Жени. Технологии. Време“. Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на България Илияна Йотова.

***
София.
От 09.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа в сградата на Министерството на околната среда и водите в зала „Сутерен“ Българска асоциация по водите БАВ организира провеждането на кръгла маса „Управление на дъждовните води“, част от събитие Седмица на водата. Министърът на околната среда и водите Нено Димов е поканен да открие форума.

***
София.
От 09.00 часа в „М Кар София“ ще се проведат Дни на новото BMW Серия 3 Седан и неговите предшественици, които ще продължат до 23 март включително.

***
София.
От 09.30 часа в 7-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Димо К. и Стефан С., обвинени в участие в организирана престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа в зала „Ефе“ на хотел „Маринела“ ще бъде открит икономическият форум „Business excellence 2022”.

***
София.
От 09.30 часа в 19 състав на Софийския градски съд ще се гледа делото срещу Веселин П.

***
София.
От 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад за утвърждаване цената на „Булгаргаз“ ЕАД, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за II тримесечие на 2019 г.

***
София.
От 10.00 часа в 15-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Димитрина Р., Мария Ж., Нели К. и Надежда Т., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Мелиад Ф. и Хасан Х., обвинени в тероризъм.

***
София.
От 10.00 часа в 7-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Цветомил П., обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Петър Москов, Адам Персенски и др., обвинени в безстопанственост в особено големи размери.

***
София.
От 10.30 в „Нестле България“ бул. „Европа“ 128 ще се проведе официално събитие по повод на Световния ден на водата под надслов „Стъпка напред към устойчивото развитие чрез успешни партньорства“. Сред гостите на събитието ще бъде и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

***
София.
От 11.00 часа в зала „Тракия“ на хотел „Земята и хората“ ще се проведе пресконференция за откриването на тазгодишната кампания на Milan Academy Junior Camp-Bulgaria.

***
София.
В 11.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи договорите на неправителствените организации, чиито проекти са спечелили финансиране в конкурса за „Социални иновации“.

***
София.
От 11.00 часа в Информационен център „София – европейска столица на спорта“ ще се проведе пресконференция по повод първия по рода си международен турнир за юноши U16 Sofia Vivacom Cup 2019.

***
София.
От 11.00 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде проведена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище. От 19.00 часа в Столичния куклен театър, Салон Гурко, под режисурата на Стефан Димитров, церемонията по връчването на куклените отличия ще почете и Международния ден на кукления театър – 21 март.

***
София.
От 11.20 часа в зала „Киев“ на Парк-хотел „Москва“ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще открие Конференция за представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г.

***
София.
От 13.00 часа Институтът за етнология и фоклористика с Етнографски музей ще отвори за първи път вратите на новоизградения си образователен център.

***
София.
От 13.00 часа в 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Андриан С., обвинен в участие в организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа в 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Станислав С., Станислав Т., Калин С. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа на Централните софийски гробища ще се състои поклонението на главния секретар на СЕМ Борислав Шабански.

***
София.
От 14.00 часа от 7-и километър на бул. „Цариградско шосе“ ще започне протестно шествие на таксиметровите шофьори, което ще приключи към 16.00 часа пред храм-паметник „Св. Александър Невски“.

***
София.
От 14.00 часа в Министерството на труда и социалната политика ще се проведе заседание на Националния съвет за хората с увреждания.

***
София.
От 14.00 ч. в Зала 6 на НДК ще се проведе събитие под надслов „The Liberty Summit”.

***
София.
От 14.30 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на ПП „Презареди БГ“.

***
София.
От 15.00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването ще се проведе протест на медицински сестри.

***
София.
От 15.00 часа до 17.00 часа в постоянната приемна на БСП - София ще се проведат безплатни юридически консултации.

***
София.
От 17.00 часа в Националния природонаучен музей при БАН ще бъде официално открита изложба, която ще покаже реалността във фермите за ценни кожи и ще представи влиянието на тази индустрия върху околната среда, хората и животните.

***
София.
От 17.30 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще се състои литературно четене, посветено на Световния ден на поезията.

***
София.
От 17.30 часа в Регионален исторически музей - София ще бъде открита изложбата „Да бъде благословен хляба и живота“.

***
София.
От 17.30 часа в двора на къща-музей „Пейо К. Яворов“ ще се състои литературна вечер „И своя кроен ще докосна сам…“.

***
София.
От 18.00 часа в салона на БАН ще се състои премиерата на книгата „Душесловие на Историята“.

***
София.
От 18.00 часа във фоайето на зала „България“ ще бъде открита изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”.

***
София.
От 18.00 часа в зала „България“ ще бъде открита изложба „Владигеров в Европейския музикален калейдоскоп на 20 век – посоки, връзки, отражения“.

***
София.
От 18.30 часа при метростанция „Младост 1“ в зелената площ пред бл. 73 ще се проведе протест на жителите срещу застрояването на 12-етажен хотел и жилищна сграда.

***
София.
От 18.30 часа в Галерия „Сердика“ ще бъде открита изложбата „Духовна София“ на Десислава Кулелиева.

***
София.
От 18.30 часа в зала 1 на НДК ще се състои честване на СУ „Петко Каравелов“ по повод 140-ата годишнина.

***
София.
От 19.00 часа в развойния център на Devexperts в бизнес център „Вертиго” ще се проведе първото събитие от поредицата Dx TechTalk.

***
София.
От 19.00 часа в зала „България“ ще се състои концерт „120 години от рождението на Панчо Владигеров“.

***
София.
От 19.00 часа в Клуб 1 ще се състои премиерата на романа „Сливовиц“.

***
София.
От 19.30 часа в ДНК - Пространство на съвременен танц и пърформанс ще се играе спектакълът „Съвършено розово“.

***
София.
От 19.30 часа в зала „Ефе“ на хотел „Маринела“ ще бъдат връчени годишните награди „Компания на годината”.

***
София.
От 19.30 часа в Първо студио на Българското национално радио Биг бендът на радиото ще представи Weather Report Tribut.

***
София.
От 20.30 часа в театър „Азарян“ ще се играе спектакълът „Животът е сън“.

***
София.
В кино „Люмиер Лидл“ ще има прожекции на три филма от „София Филм Фест“ - „Кристо: Чадърите“ от 16.30 часа, „Щастливият Лазаро“ от 18.30 часа и „Рома“ от 21.00 часа.

***
Благоевград.
От 10.30 часа в Община Благоевград ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“.

***
Бургас.
В 10.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ - Бургас ще се състои първото колективно кръводаряване на ученици по проекта „Това не си го правил“.

***
Бургас.
От 10.30 часа в ДГ „Слънце“ ще се играе пиесата „За драконите и хората“, посветена на деца със Синдром на Даун.

***
Бургас.
От 17.00 часа в зала „Апостол Карамитев“ на СУ „Епископ Константин Преславски“ ще бъде открита на ХХIІІ Национална ученическа философска конференция „Човек – Свят“.

***
Варна.
От 11.00 часа в РБ „Пенчо Славейков“ - Варна ще бъде открита гостуващата изложба „Книжни бижута”, подредена с помощта на Гьоте институт.

***
Варна.
От 14.00 до 16.00 часа в офиса на ПП ГЕРБ – Варна Юлияна Боева, председател на ПК „Собственост и стопанство”, ще приема граждани.

***
Варна.
От 15.00 часа пред сградата на Общината ще се проведе протест на специалистите по здравни грижи.

***
Варна.
От 17.00 часа в Дом на културата и слепите ще се проведе концерт „Гласовете ви чувам“.

***
Варна.
От 18.00 часа в Арт Галерия Le Papillon ще бъде открита първата самостоятелна изложба авторката Петя Танева.

***
Варна.
От 18.00 часа в зала „Пресцентър“ на ФКЦ народните представители от БСП проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов ще направят отчет за работата си в 44-тото НС пред актива на партията във Варна.

***
Велико Търново.
От 9.30 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на Симон Милков във връзка с нанесен побой върху него на 20 март тази година.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в зала 302 на Община Велико Търново ще се състои пресконференция за представяне на спечелилия проекта за подобряването на качеството на атмосферния въздух по Програма „Life+" на Европейската комисия.

***
Велико Търново.
От 11.20 часа в Областната дирекция на МВР ще се проведе годишния отчет- анализ за дейността на ОДМВР - Велико Търново за 2018 година.

***
Велико Търново.
От 14.00 часа в сградата в РЗИ ще се проведе пресконференция по повод 24 март – Световния ден за борба с туберкулозата.

***
Велико Търново.
От 18.30 часа в Клуб 7 ще се проведе Литературна вечер с Марин Цанков.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в МДТ „Константин Кисимов Празничен концерт на Биг бенд Велико Търново и Джуниър бенд при СУ „Емилиян Станев“. Диригенти Владимир Бошнаков и Йордан Цветанов. Гост солисти-кларинет Илия Илиев - Професора, Илия Илиев, музикантите Пламен Павлов, Иван Памуков. Със специалното участие на Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

***
Видин/Грамада.
От 10.30 часа в заседателната зала на Общината ще се проведе среща на тема „Мерки по ПРСР за земеделските стопани в област Видин“.

***
Видин.
От 11.00 часа в Общинския парк на кръстовището на ул. „Широка" и ул. „Христо Ботев" кметът Огнян Ценков и ученици от ОУ „Любен Каравелов" ще се включат в пролетната кампания на Община Видин за засаждане на дръвчета в жилищните комплекси.

***
Враца.
От 11.00 часа в Младежкия център заместник-министърът на младежта и спорта – Ваня Колева организира дискусия с представители на младежкия сектор в града във връзка с изготвянето на Национална стратегия за младежта /2020-2030/#ЗаЕдно.

***
Враца.
От 11.00 часа в куклената зала на ДКТ ще се играе постановката „Дядо вади ряпа“.

***
Враца.
От 13.30 часа в актовата зала на СУ „Васил Кънчов“ ще се състои урок с 10 „А" клас за живота на френските тийнейджъри „C‘еst la vie!“.

***
Враца.
От 14.00 часа на покритата писта по лека атлетика ще се състои общинско атлетическо състезание „Врачански лъвчета”.

***
Враца.
От 16.00 часа в Конферентната зала на Общинския съвет ще се проведе обществена консултация във връзка с приемане на Правилник за организацията и дейността на Клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания в Община Враца, с който се въвеждат нови положения в регламентацията на обществените отношения, регламентиращи статута на клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания.

***
Враца.
В 17.30 часа в регионалната библиотека ‚Христо Ботев“ ще бъде представена книгата „Челопек – Природният олтар“.

***
Враца.
От 19.00 часа в Камерната зала на ДКТ ще се играе постановката „Предградие“.

***
Горна Оряховица.
От 18.30 часа в НЧ „Напредък – 1869“ ще се състои „Горещо“ – любовна комедия по Жозиан Баласко.

***
Две могили.
От 10.00 часа в конферентната зала на фабриката за парфюми „Martinez” в община Две могили ще се проведе редовно заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

***
Девин.
От 10.00 часа в Общинската служба по земеделие ще се проведе информационна среща със земеделски стопани от областта.

***
Добрич.
В 12.30 часа в Окръжен съд – Добрич ще бъде представен анализ на резултатите от работата на институцията през 2018 г., както и данни за дейността на районните съдилища в региона.

***
Добрич.
От 14.00 часа в Младежкия център ще се състои прожекцията на филма „Гласовете на свободата“.

***
Добрич.
В 15.00 часа пред сградата на Община град Добрич ще се състои протест на медицински сестри. Те ще заявят за втори път своите искания за промяна на размера на трудовото възнаграждание и за промяна на условията им на труд.

***
Добрич.
От 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои пролетен концерт на Музикална школа „Доминанта“.

***
Казанлък.
В 15.00 часа в пред сградата на Община Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти от МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски”.

***
Кърджали.
От 16.00 часа в кино „Роял“ ще се проведе семинар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

***
Кюстендил.
От 12.00 часа в двора на болницата медицинските специалисти организират протест, на който се очаква да присъства и омбудсманът Мая Манолова.

***
Монтана.
От 10.30 часа в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Гео Милев“ ще се състои поетично матине с участието на местни поети по повод Международния ден на поезията.

***
Монтана.
От 16.00 часа в ХГ „Кирил Петров“ ще бъде представена книгата „Бос по стърнищата на белия лист" на Юлий Йорданов.

***
Монтана.
От 17.00 часа в Регионална библиотека „Гео Милев“ ще бъде открита изложбата „Стари къщи.

***
Пазарджик.
В 15.00 часа пред сградата на Община Пазарджик ще се проведе протест на специалистите по здравни грижи.

***
Перник.
От 11.00 часа в заседателната зала на Община Перник ще се проведе пресконференция по повод 100 години от ОДТ „Боян Дановски“.

***
Перник.
В 14.30 часа областният управител Ирена Соколова ще събере работна експертна група във връзка със сигнали от кмета и жителите на село Дивотино за извършване на въгледобив извън концесионната територия на фирма „Мин индъстри” ЕООД, находище „Пернишки въглищен басейн”.

***
Плевен.
От 19.00 часа на голямата сцена Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще се играе постановката „Рейс" от Станислав Стратиев.

***
Пловдив.
От 09.00 часа в Зала 1 на Апелативен съд ще се гледа делото на подсъдимия с инициали А. Б. на 26 г., който обжалва наказанието си от 7 години лишаване от свобода и 9 години лишаване от право да управлява автомобил, тъй като е причинил смърт на двама души и телесни повреди на двама мъже при управление на мотора си.

***
Пловдив.
От 09.30 часа в Зала 10 на Окръжен съд ще се гледа делото на подсъдимия Ивелин А. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в с. Козаново умишлено е умъртвил другиго, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

***
Пловдив.
От 10.00 часа в Зала 5 на Окръжен съд ще се гледа делото на подсъдимия Станимир Х. Срещу него е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда на полицейски орган-инспектор, разузнавач в група „Противодействие на криминалната престъпност“ в сектор „Криминална полиция“ при 4 РУ при ОД на МВР – Пловдив.

***
Пловдив.
От 10.00 часа на ул. „Поручик В. Стефов“ до бл. №1114 в жк. „Южен“ кметът на района Борислав Инчев ще даде началото на строителните дейности по изграждането на нова детска площадка.

***
Русе.
От 18.00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей археологът Светлана Великова ще представи археологическото проучване на Църква №16 на територията на Средновековния Червен.

***
Сливен.
От 09.00 часа, в зала „Май“ на Община Сливен ще се състои редовно заседание на Общинския съвет.

***
Сливен.
От 11.00 часа в малката заседателна зала на болница „Д-р Иван Селимински" - Сливен ще се състои пресконференция на д-р Георги Георгиев - управител на Медицински център „Г. В. Миркович“.

***
Сливен.
От 15.00 часа пред сградата на Община Сливен ще се проведе протест на медицинските сестри.

***
Сливен.
От 19.00 часа в зала „Сливен“ Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ ще изнесе Пролетен концерт със специалното участие на доц. д-р Бинка Добрева.

***
Смолян/с. Лясково.
От 10.30 часа в кметството ще се проведе информационна среща със земеделски стопани от областта.

***
Смолян/с. Гьоврен.
От 12.00 часа в кметството ще се проведе информационна среща със земеделски стопани от областта.

***
Смолян/с. Осиково.
От 13.00 часа в читалище „Съединение“ ще се проведе информационна среща със земеделски стопани от областта.

***
Смолян/с. Триград.
От 14.00 часа в кметството ще се проведе информационна среща със земеделски стопани от областта.

***
Смолян.
От 14.00 часа в РДТ „Николай Хайтов“ ще се проведе пресконференция по повод предстоящата премиера на спектакъла „Театър, любов моя" от Валери Петров.

***
Смолян.
От 15.00 часа в Окръжна прокуратура ще се проведе пресконференция във връзка с отчитане дейността на институцията.

***
Стара Загора/с. Кирилово.
От 10.00 часа в кметството на селото ще се проведе съвместна приемна с Председателя на Общински съвет - Стара Загора г-н Таньо Брайков и Секретаря на Община Стара Загора г-н Делян Иванов.

***
Стара Загора.
От 10.30 часа в Оперния театър ще се състои „Космическа приказка“ – мюзикъл за деца.

***
Стара Загора/с. Старозагорски бани.
От 11.30 часа в кметството на селото ще се проведе съвместна приемна с Председателя на Общински съвет - Стара Загора Таньо Брайков и Секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов.

***
Стара Загора.
От 17.00 часа в репетиционната зала на Драматичния театър „Гео Милев“ ще се състои пресконференция по повод 100 години професионален театър в Стара Загора.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в РБ „Захарий Княжески“ ще се състои концерт на младежки биг бенд от „Кларк монтесьори хай скул“.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Драматичния театър ще се играе постановката „Прелестите на изневярата“.

***
Хасково.
От 11.00 часа в Актовата зала в Корпус 2 - Общежитие на ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ ще се проведе пресконференция по повод приключване на проект „Създаване на условия за качествено професионално образование чрез подобряване на сградния фонд и материалната база на ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“, гр. Хасково по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Преди това от 10.30 часа ще бъде сложен край на строително-ремонтните дейности по проекта.

***
Хасково.
От 16.00 часа пред Бизнес центъра в града ще бъдат представени образци военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. От 18.30 часа в зала „Недялка Симеонова“ ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър.

***
Шумен.
От 9.15 часа в зала 203 на Общината ще заседава Постоянната комисия „Просвета, образование и наука” към Общински съвет - Шумен.

***
Шумен.
От 12.00 часа в летния информационен център на природен парк „Шуменско плато“ ще се състоят занимания за деца по повод Международния ден на гората.

***
Шумен.
От 14.00 часа в зала 203 на Общината ще заседава Постоянната комисия „Култура, културно-историческо наследство, туризъм, интеграционна политика и вероизповедания” към Общински съвет - Шумен.

***
Шумен.
От 16.00 часа в зала 203 на Общината ще заседава Постоянната комисия ПК „Бюджет и финанси” към Общински съвет - Шумен.

***
Шумен.
В Информационния център на Регионалната инспекция по околната среда и водите ще гостуват ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ - село Пет Могили. Екоексперти и лаборанти от Регионалната лаборатория в Шумен ще проведат беседа с учениците на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“.

***
Ямбол.
От 10.30 часа в сградата на ОДМВР - Ямбол ще се състои брифинг, на който ще бъдат дадени подробности за разкрит грабеж.