Събития за деня

***
София.
От 15.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме Бас Лансдорп, основател на компанията Mars One, която работи в сферата на частните космически проучвания. В 16.00 часа президентът Румен Радев ще се срещне с министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна република Абделкадер Месахел.

***
София.
От 09.00 часа започва пленарното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.15 часа ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев ще открие представяне и дискусия по годишния доклад за България, който се издава в рамките на Европейския семестър. Събитието ще се проведе в сградата на Представителство на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“ 124.

***
София.
От 10.00 часа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с алжирския министър на външните работи Абделкадер Месахел в сградата на МВнР. След края на срещата, около 11.00 ч, двамата министри ще подпишат двустранни споразумения, след което ще направят съвместни изявления за медиите.

***
София.
От 10.00 часа в 292-ра аудитория на СУ „Св. Климент Охридски“ министрите на образованието и науката Красимир Вълчев и на труда и социалната политика Бисер Петков и президентът на КНСБ Пламен Димитров ще участват в открита лекция „Бъдещето на труда – WORK 4.0“.

***
Варна.
От 10.00 часа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще присъства на открит медицински съвет на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, на който ще бъде представен отчетният доклад за дейността на болницата през 2017г. От 11.30 часа министърът ще вземе участие в пресконференция, която ще се проведе в пресцентъра на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

***
София.
От 13.00 часа в залата на V етаж в МОН ще бъдат представени резултати от националното научно изследване на българския жестов език, проведено със средства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

***
София.
От 14.00 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посетят Националния институт по хидрология и метеорология към Българската академия на науките по повод Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията.
Честванията ще се състоят в сградата на Националния институт по метеорология и хидрология, бул. „Цариградско шосе“ 66, Централна сграда, 1-ви етаж, зала „Академик Спас Вацов“.

***
Благоевград.
Министър Валентин Радев ще проведе работна среща с представителите на местната власт в Благоевградска област. На нея ще бъдат обсъдени конкретни проблеми, задачи и практики, а целта е постигане на още по-добра координация между местната власт и полицейските структури за гарантиране на обществения ред и сигурността на хората във всички населени места в региона. Срещата ще се състои в зала „22 септември“ на пл. „Георги Измирлиев“ № 1.
Очакват се кратки изявления след края #1117 - към 15.00 часа.

***
София.
От 10.00 часа в зала Голям колегиум на Министерство на земеделието храните и горите ще се проведе работна среща с домакин Българското земеделско министерство и гости-участниците в Изпълнителен комитет ИК на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB.

***
София.
От 10.00 до 16.00 часа в залите на Националния Етнографски музей ще се проведат традиционните работилници за писани великденски яйца.

***
София.
От 10.00 часа 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Хованес М., Пламен Т. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група с цел избягване плащане на данъчни задължения в големи размери.

***
София.
От 10.00 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Румен С., Младен П. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 7-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Румен Х., Таня Х. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 1-ви състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Михаил Й., Георги Р. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на във връзка с това, че учени от Македонския научен институт при българите в Косово подписват договор с Албаноложкия институт от Прищина.

***
София.
От 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе Церемонията по връчване на годишните награди на Фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“ 2018.

***
София.
От 10.30 часа 15-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Атанас М., Кольо И. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа в залата на Центъра за градска мобилност бул. „Тодор Александров“ 42, ет. 5 ще се проведе пресконференция по повод въвеждането на нова Система за електронно таксуване и видеонаблюдение.

***
София.
От 11.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ председателят на Съда на Европейския съюз проф. д-р Кун Ленартс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

***
София.
От 11.00 часа във Висшето училище по телекомуникации и пощи ще се проведе дискусионният форум „Лидерството като бранд в условията на Четвърта индустриална революция“.

***
София.
От 14.00 часа в зала „Триадица“ на Гранд хотел „София“ Инициативен комитет от превозвачи организира обсъждане на т.нар. „Пакет мобилност" предложен от Европейската комисия.

***
София.
От 15.00 часа в Нов Български университет ще се проведе Международната научна конференция „Нови технологии в диагностиката и терапията на нарушения в развитието“.

***
София.
От 15.30 часа в хотел „Маринела“ ще бъде открито четвъртото издание на събитието „Whisky, Rum Wine Master Test“.

***
София.
От 18.00 часа в Sofia Event Center ще се проведе публична лекция на Бас Лансдорп, лидер на водещата частна инициатива от Европа www.mars-one.com на тема „Следваща цел: Марс“. Събитието се провежда под патронажа на Президента на България Румен Радев.

***
Асеновград.
В 18.00 часа в храм „Успение Богородично” в кв. „Горни Воден” ще бъде отслужено Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист.

***
Балчик.
От 17.00 часа в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ ще бъде представена изложба „Изкуството в Двореца - вдъхновение”.

***
Благоевград.
От 18.30 часа в Хорова зала на НЧ „Никола Й.Вапцаров-1866” ще се проведе общо отчетно-изборно събрание на Читалищното настоятелство.

***
Бургас.
От 10.30 часа в зала „Изток“ на Бургаски свободен университет ще бъде тържествено отбелязана 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура – Бургас. Официални гости на проявата ще бъдат Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, членовете на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова, Боряна Димитрова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова и др.

***
Бургас.
От 19.00 часа в бар „The Brain“ ще бъде представен новият роман на Радослав Гизгинджиев „Повече от любов“.

***
Варна.
От 14.00 часа общинският съветник от ПП ГЕРБ Надя Георгиева организира приемен ден в офиса на партията ул. „Георги Бенковски” №1.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа в РЗИ – Велико Търново ще започне пресконференция по повод 24 март - Световния ден за борба с туберкулозата.

***
Велико Търново.
От 15.00 часа в зала „Европа“ на ректората на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде открита първата по рода си студентска Академия „Младите лидери” организирана от Дипломатически клуб „Имхотеп“ при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

***
Велико Търново.
От 17.00 часа в читалнята на РНБ „П. Р. Славейков“ ще се проведе среща „В поетичния свят на проф. Николай Димитров“, представена от проф. Антония Гайдарджиева, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в Зала 30 на Младежки дом ще се проведе Пролетна продукция на ученици от класа по пиано при Младежки дом с преподавател Светлана Арнаудова.

***
Велико Търново.
От 20.00 часа в Клуб 7 ще се проведе Среща с Йордан Караджов.

***
Враца.
От 17.00 часа в храм „Св. Възнесение” ще започне малко повечерие с Богородичен канон и акатист към св. Богородица.

***
Добрич.
От 15.00 часа евродепутатът Емил Радев ЕНП/ГЕРБ ще се срещне с учениците от ФСГ „Васил Левски” в конферентната зала на комплекс „Изида“.

***
Каварна.
От 11.00 часа в библиотеката при Народно читалище „Съгласие - 1890” – Каварна ще бъде отбелязан Часът на Земята.

***
Пазарджик.
От 13.00 часа в Детския отдел на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” ще се проведе семинар по програмиране с роботчета Финч.

***
Пазарджик.
От 17.00 часа в къща музей „Константин Величков“ ще бъде открита изложбата „Почит към Пенчо Славейков…”.

***
Перник.
От 10.00 часа в Заседателна зала на Община Перник ще се проведе обществено обсъждане на тема „Местоположение на Паметника на белоемигрантите в град Перник“.

***
Пловдив.
От 09.00 часа във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет доц. Тосун Тосун ще бъде официално обявен за почетен член на Българското дентално лазерно общество и награден за приноса му към развитието на лазерната дентална медицина в България.

***
Пловдив.
От 10.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Росен П., обвинен, че при управление на МПС по непредпазливост е причинил смъртта на друго лице. Делото е насрочено в разпоредително заседание.

***
Пловдив.
От 11.00 часа съпругата на президента Десислава Радева ще открие 27-ото издание на Италианския фестивал на красотата и прическата, което ще се проведе в Международен панаир – Пловдив. Церемонията по официалното откриване ще се състои пред Палата 2 на Панаира.

***
Пловдив.
От 11.30 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу четирима мъже, обвинени в притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

***
Пловдив.
От 14.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Стефан М. и Петър А., обвинени в отнемане на чужди движими вещи.

***
Пловдив.
От 15.30 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Никола Х., обвинен в избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ ще се реализира поредната сбирка на инициативата „Аптека за душата“. Темата е „Библиотерапия: силата на думите“.

***
Провадия.
От 10.30 часа ще се проведе извънредната сесия на Общинския съвет заради данни за нарушения в Общината.

***
Разград.
От 11.00 часа в Дома за възрастни хора – Разград ще се проведе кръгла маса на тема „Качество на човешките ресурси - ключов фактор за развитието на социалните услуги“ .

***
Разград.
От 19.00 часа на стадион „Лудогорец арена” ще се проведе контролна среща между Националните отбори по футбол на Р България и Р Босна и Херцеговина.

***
Русе.
От 13.30 часа във фоайето на Доходно здание ще се състои поредната пресконференция в рамките на 58-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

***
Русе.
От 19.00 часа в Доходн0то здание ще се проведе концерт на Русенската филхармония и хора на Държавна опера- Русе в рамките на 58-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

***
Свищов.
От 14.00 часа в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще се проведе откриване на 16-то издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе - театри.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа на сцената на Народно читалище „Св. Климент Охридски - 1858 г.“ ще бъде дадено началото на 18-ия фолклорен конкурс „Орфеево изворче“.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на РЗИ Стара Загора.

***
Шумен.
От 09.30 часа в съдебната палата в Шумен ще се проведе отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Шумен. Административният прокурор на ОП – Шумен, Маргарита Георгиева ще даде кратък брифинг за резултатите от работата на прокурорите през 2017 г.

***
Шумен.
От 10.00 часа в зала 203 в сградата на общината ще се състои заседание на ПК „Култура, културно-историческо наследство, туризъм, интеграционна политика и вероизповедания“.

***
Шумен.
От 13.30 часа в зала 203 в сградата на общината ще се състои заседание на ПК „Здравеопазване и социална политика”.

***
Шумен.
От 16.00 часа в зала 203 в сградата на общината ще се състои заседание на ПК „Екология и селско стопанство“.