Събития за деня

Предстоящи събития в страната за 20 август Агенция „Фокус“

***
София.
От 12.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери ремонта на бул. „България".

***
София.
От 11.00 часа Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия японски учен и нобелов лауреат проф. Шиня Яманака. Тържествената церемония ще се състои в зала „Проф. Марин Дринов“ Голям салон на БАН – ул. „15-ти ноември“ 1. По време на събитието проф. Шиня Яманака ще изнесе лекция на тема „Индуцирани плурипотентни стволови клетки – нова ера в медицината“ на английски език.

***
София.
От 12.00 часа пред Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” по повод първото българско участие на европейско първенство по шоудаун между 21-27 август във Варшава.

***
Бургас.
От 17.30 часа от площад „Тройката” до сградата на Община Бургас ще се проведе дефиле на участниците в 46-то издание на Международния фолклорен фестивал, който се провежда в града. Самият фестивал започва в 20.00 часа в Летния театър.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в парк „Марно поле“ ще бъде представена Световната купа по волейбол, която ще бъде връчена по време на предстоящото през септември в България и Италия Световно първенство по волейбол за мъже. Събитието е част от инициативата „Трофи Тур“.

***
Велинград.
От 10.30 часа в кметът на община Велинград д-р Костадин Коев ще пререже лентата на новоизградения водоем „Нежовица” в едноименната местност.

***
Враца.
От 10.00 часа пред паметника на Никола Войводов, намиращ се на гаровия площад, ще бъде отбелязана 151-вата годишнина от подвига на бележития врачанин.

***
Добрич.
От 08.00 часа в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ ще се проведе летен детски център за игри и забавления.

***
Добрич.
От 10.30 часа в Художествена галерия – Добрич ще се проведе лятна работилница за въображение.

***
Добрич.
В Регионален исторически музей – Добрич ще се проведе образователна програма „Лято в музея, 2018“.

***
Пловдив.
От 09.00 часа Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, ще оглави архиерейска света Литургия в старинния храм „Св. св. Константин и Елена” по повод деня, в който Православна Църква почита паметта на свети пророк Самуил и на светите 37 мъченици Пловдивски и пострадалите с тях свети мъченици Севериан, Мемнон и Дионисий Станимашки.

***
Сливен.
От 09.30 часа общинските съветници от ГЕРБ Силвия Маринова и Димитър Батаков ще проведат приемни за граждани.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в детския отдел на библиотека „Родина“ ще се проведе лятна детска академия.

***
Свищов.
От 10.00 часа в Детския отдел на Градската библиотека ще се проведе Изразително четене по роли – „Трите баби” от Елин Пелин.

***
Плевен.
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на отец Паоло Кортези по повод инициатива на Културен център „Евгений Босилков – Белене“, посветена на почитане паметта на невинните жертви от тоталитарните режими на 20-ти век.

***
Пловдив.
От 20 до 25 август Пловдив ще бъде домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.