Събития за деня

***
София.
От 16.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ президентът Румен Радев ще присъства на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите в България.

***
София.
От 9.00 часа ще се състои заседание на Народното събрание.

***
София.
От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерския съвет.

***
София.
От 09.30 до 13.00 часа в Посолството на Словашката република в България ще се проведе кръводарителска акция, в която ще се включат служители на посолството и други дипломати, доброволци, служители и партньори на БЧК, студенти и граждани на София.

***
София.
От 09.30 часа в „Гранд Хотел София“ ще бъдат представени резултати от „Медии и политика в България“. Събитието се организира от Фондация „Конрад Аденауер" - Медийна програма за Югоизточна Европа.

***
София.
От 09.30 часа 15 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Добрин С., Георги П., Нено К. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа в зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международен семинар „Укрепване на националната и регионалната сигурност: гледните точки на България и Израел. Запознаване с израелските сили за отбрана“.

***
София.
От 10.00 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Хованес М., Пламен Т., Мариян М. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група с цел избягване плащане на данъчни задължения в големи размери.

***
София.
От 10.00 часа 3 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Мелиад Ф. и Хасан Х., обвинени в тероризъм.

***
София.
От 10.00 часа 13 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Йордан Ш. за безстопанственост.

***
София.
От 10.30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание Детският фонд на ООН ще представи резултатите от национално социологическо проучване „Гласовете на децата“.

***
София.
От 11.00 часа 10 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Пламен М., Атанас О. и Милко М. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Валентин Х., Николай И., Иво И. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 11.00 часа в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет ще се проведе пресконференция по повод закриване на дейностите по проект TeachIn Sport, финансиран по програма „Еразъм+" СПОРТ на Европейската комисия, по който Софийският университет е водеща организация.

***
София.
От 11.00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се състои пресконференция по повод 32-рото издание на Новогодишен музикален фестивал.
От 19.00 часа в клуба ще се състои вечер на холандската литература.

***
София.
От 11.00 часа в учебна зала „Финсис“ на ул. „Хан Аспарух“ 24, ет. 1, Асоциация на парковете в България и Българска фондация биоразнообразие организират брифинг за представяне на новата международна Програма за професионално развитие на студенти „Бъдещи природозащитници“.

***
София.
От 11.30 часа в МОН, етаж IV, Зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов ще награди 90-годишния учител Цонко Петров за спасяването на живота на двама войници по времето на Втората световна война

***
София.
От 12.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание ще се проведе дискусия на тема: „XII-та Национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

***
София.
От 13.30 часа 11 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Станислав С., Станислав Т., Калин С. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

***
София.
От 14.00 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Атанас Д., Мартин В., Стоян А. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 16.00 часа в Изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика”, София, ще се проведе официалната церемония за връчване на отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство”.

***
София.
От 17.30 часа в аудитория 25, ет. 3 в Центъра за източни езици и култури, бул. „Тодор Александров“ 79, ще бъде открита изложба „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“ на българската фотографка Аурелия Насирова. Изложбата е по повод 5-годишнината от създаването на Центърa за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

***
София.
От 17.30 часа в Националният етнографски музей ще бъде открита изложбата „Гласът на глината“ – 100 години от рождението на известната керамичка Йова Раевска.

***
София.
От 18.00 часа в зала „България“ ще се състои празничен концерт по случай Въведение Богородично - Ден на православната християнска младеж и семейство.

***
София.
От 19.30 часа в Sofia Live Club ще бъде представена илюстрираната автобиографична книга на Орлин Горанов „Да започнем отначало“.

***
Асеновград.
От 10.30 часа в Зала 1 на Районен съд ще се гледа делото на подсъдимия Петър Н. Той е обвинен в отправяне на обиди и псувни по адрес на П. Д., агресивно поведение и заплюване на П. Д. Освен това подсъдимият му е нанесъл разкъсно-контузна рана в дясната слепоочна област.

***
Благоевград.
От 14.00 часа в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в зала 102 на Учебен корпус 1 ще се проведе Информационна среща за създаване на бизнес и предприемачество.

***
Благоевград.
От 18.30 часа в зала „Пейо Яворов“ Центърът за личностно и творческо развитие на децата организира празничен концерт по повод Деня на християнското семейство.

***
Варна.
От 10.00 часа в сградата на РТВЦ Варна Фондация "Владиславово" организира заключителна пресконференция във връзка с отчитането на дейностите на проект „Активни в труда на територията на община Варна“.

***
Варна.
От 11.00 часа в Морско казино - Варна ще се представи първоначалният екип от специалисти и специално създаденото пространство за „Зеленият морски двор на Варна” – център за ранна социализация и превенция на деца 0 - 3 години.

***
Варна.
От 15.00 часа в зала „Галерия Лаундж“ на хотел „Графит“ ще се състои среща на активисти на екологични организации, образователни институции и медии на тема „Подобряване на достъпа до екологична информация за състоянието на Черно море, доброволчески дейности и кампании“.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа в пресклуба на БТА - Велико Търново ще се състои пресконференция на тема „Новости в българското образование”, организирана от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

***
Велико Търново.
От 14.30 часа в ресторанта на хотел „Панорама“ ще бъдат отбелязани Десет години от създаването на Малък семеен дом „Надежда“, инициатива на SOS Детски селища и Община Велико Търново.

***
Велико Търново.
От 16.30 часа в Ритуална зала на Община Велико Търново ще се проведе среща на кмета Даниел Панов с учители за Деня на християнското семейство.

***
Велико Търново.
От 16.30 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена книгата „Колелото на съдбата“.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в голяма зала на Община Велико Търново ще се проведе празничен концерт за Деня на християнското семейство.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в Клуб 7 ще бъде представен „Сам мъж в града“ – комеди стендъп шоу.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа на стадион „Ивайло“ ще се проведат масови безплатни тренировки – Есен 2018.

***
Видин.
От 15.00 часа в залата на Общински съвет – Видин ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Предотвратяване и ограничаване на последиците от предизвикани от човека трансгранични бедствия в региона Видин-Зайчар“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия 2014-2020 г.

***
Враца.
От 09.00 часа в храм „Св. Апостоли“ Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще отслужи архиерейска света Литургия. В 11.00 часа в Средното училище „Христо Ботев” митрополит Григорий ще проведе беседа с ученици по повод празника. В 11.40 часа той ще отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от детска градина „Слънце”. В 12.30 часа Врачанският митрополит Григорий ще положи основен камък на новостроящ се Център за настаняване от семеен тип във Враца. В 14.30 часа епархийският архиерей ще отслужи водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца.

***
Враца.
От 12.30 часа заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Община Враца Калин Каменов ще присъстват на церемония „Първа копка“ по изграждането на Център за настаняване от семеен тип по проект „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца – Проект 1“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ж.к. „Металург“, междублоковото пространство при ул. „Димчо Дебелянов“. Около 13.00 часа зам.-министър Зорница Русинова и кметът г-н Каменов ще дадат брифинг. От 14.00 часа в Концертната зала на гр. Враца на адрес: ул. „Стефанаки Савов“ №6 ще се проведе концерт, част от кампанията „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

***
Враца/ с. Кунино.
От 11.00 часа в с. Кунино ще се проведе открит урок с учениците от Професионалната гимназия по каменоделство. Беседата е под надслов „Часът на Доброто“, тя е част от общонационалната кампания „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“.

***
Горна Оряховица.
От 15.00 часа в Обредна зала - 2 ет. сградата на стария съвет ще се проведе ритуал Златни сватби - традиционно честване на златни сватби на семейства, сключили граждански брак в Горна Оряховица преди 50 години

***
Добрич.
От 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на Йордан Йовков по повод 138 години от рождението му.

***
Добрич.
От 11.00 часа в ОУ „Йордан Йовков“ ще се играе кукленият спектакъл „Пинокио“.

***
Златоград.
В Златоград ще бъдат отбелязани 106 години от Освобождението на града. За 15.30 часа в заседателната зала в сградата на Общината е предвидено тържествено заседание на Общински съвет - Златоград. От 16.30 часа ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметниците и паметните плочи в града, която ще започне от лобното място на Делю хайдутин. От 17.30 часа на „Централен площад“ ще се започнат тържествен ритуал и проверка-заря с участие на 101 Алпийски полк и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили - Пловдив. В честванията ще се включи министърът на образованието Красимир Вълчев.

***
Пловдив.
От 10.30 часа ще се състои пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив, на която ще бъдат представени подробности относно мерките за чистота на въздуха, които се предвижда да бъдат реализирани по ОП Околна среда. В пресконференцията ще участват заместник-кметът Розалин Петков, директорът на Дирекция "Екология и управление на отпадъците" Василка Чопкова, главният експерт Елена Найденова и директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов.

***
Пловдив.
От 15.00 часа в Зала 5 на Окръжен съд ще се гледа делото на подсъдимия Тургут А. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт на две лица и нанасяне на телесна повреда на едно или повече лица.

***
Русе.
От 18.00 часа в зала „Русе“ на Историческия музей ще бъде представена книгата на проф. д-р Николай Ненов „100 артефакта от героичното време. Визуални разкази в музея“.

***
Смолян/с. Полковник.
От 9.30 часа по повод големия християнски празник Въведение Богородично архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи светата божествена Литургия в единствения храм в околията, който носи името Въведение Богородично.

***
Стара Загора.
От 18..00 часа в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ проф. Иван Танев от историческо дружество „Българска орда“ ще изнесе лекция на тема „На кои места е бил епископ св. Климент Охридски“.
От 18.30 часа в читалището ще се проведе вечер на християнското семейство и конкурс „Пей и танцувай с мама и татко“.

***
Стара Загора.
От 18.30 часа в къща музей „Гео Милев“ ще бъде представена поетичната книга „Съвпадения“ на Калоян Христов.

***
Стара Загора.
От 17.30 часа в библиотека „Искра“ ще бъде открита изложба „Да бъдеш баща“.

***
Хасково.
От 12.00 часа в църквата „Св, Димитър“ ще се проведе лекция на тема „Вярата в семейството като ценност“. Преди това в 11.00 часа ще бъде раздаден постен курбан и хляб в двора на църквата.

***
Хасково.
От 11.00 часа в Областна администрация - Хасково ще се проведе информационен ден „Испания и България- приятелство и традиции“.

***
Шумен.
От 13.30 часа в зала 203 на Общината ще се проведе заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

***
Ямбол.
От 09.00 часа в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ ще бъде отслужена служба от протойерей Янко Янков. От 10.30 часа в храма доц. д-р Димитър Киров, преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, ще води беседа на тема „Християнско семейство или живот без брак“. От 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“ с церемония по награждаване на победителите в детския конкурс за рисунка на тема „Коледа“ ще бъде дадено начало и на традиционната благотворителна кампания на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“, с която се набират средства за тежко болни ямболски деца и младежи.